Pașii spre un somn odihnitor

Pasul 1:

Un membru al familiei (de obicei mama) completează un chestionar de cunoaștere, răspunde cât mai detaliat la întrebările despre somnul bebelușului, rutinele, hrana lui și obiceiurile pe care familia lor le are, problemele pe care le întâmpină.

Pasul 2:

Având datele din chestionar, eu le analizez cu atenție și revin cu un feedback, propun familiei soluții și dacă e nevoie unul dintre pachetele disponibile

Pasul 3:

Indiferent de pachetul ales, întocmesc un plan complet de somn, personalizat pentru nevoile familiei. Planul de somn conține informații și recomandări privind mediul de somn, asocieri, hrană si programul de somn potrivit bebelușului (copilului). În funcție de problema avută și dacă e necesară schimbarea modalității de adormire a bebelușului, planul de somn conține 2 metode de liniștire, părinții alegând-o pe cea care consideră că li se potrivește mai bine.

Pasul 4:

O discuție telefonică de 30-60 de minute cu părinții pentru clarificarea întregului plan de somn, pentru răspunsurile la toate nelămuririle/întrebările avute și pentru stabilirea următorilor pași/etape/data de început a punerii în aplicare a recomandărilor

Pasul 5.1:

În varianta în care familia optează doar pentru schimbări legate de mediul de somn/program și rutine ale bebelușului, timp de o săptămână vor nota într-un jurnal toate activitățile zilei (ore de somn, hrana, cantități, treziri), urmând ca suportul meu să îi ajute în atingerea obiectivelor.

Pasul 5.2:

Atunci când somnul odihnitor al bebelușului are ca principal impediment o asociere puternică (sân, biberon, legănat, cărucior, marsupiu), principalul obiectiv este să îl ajutăm pe bebeluș să învețe somnul independent. Metoda de liniștire si adormire e la alegere, din cele recomandate de mine, în funcție de vârsta bebelușului, temperament și obiceiurile create până atunci.

Pasul 6:

Părintele trimite constant (de preferat zilnic) jurnalul de somn completat, suportul meu (timp de 1-3 săptămâni)  fiind cu recomandări personalizate, in funcție de cum reacționează copilul la schimbări și constanța cu care părinții aplică metodele propuse,  rezultatele pe care le obțin treptat.

Pasul 7:

Rezultatele apar în maxim 3-7 zile de la aplicarea noilor obiceiuri, rutine și metode, constanța părinților fiind elementul cheie care influențează întregul proces. E nevoie însă de minim 2 săptămâni pentru sedimentarea noilor rutine/obiceiuri/modalități de liniștire și adormire.