Știați că in primele 3 luni de viață bebelușii încă nu realizează că nu mai sunt in uterul mamei?
În acest ”al-4-lea trimestru”, metodele potrivite de liniștire a bebelușilor este recomandat să respecte cât mai îndeaproape condițiile pe care aceștia le-au avut 9 luni în pântecul mamei. Această perioada este importantă și pentru crearea unei fundații solide, a unor obiceiuri sănătoase atunci când ne referim la somnul bebelușilor.
Concret, ce putem face pentru a-i ajuta pe nou născuți să doarmă mai bine:
️respectarea perioadei de veghe: dacă în prima lună bebelușul poate adormi la 45-60 de minute după trezire, între 4 si 12 săptămâni perioada de veghe se mărește și ajunge la 60-90 minute.
crearea unui mediu de somn sigur : pătuțul cu o saltea fermă, fără jucării, carusel, apărători sau alte accesorii inutile.
întunericul în timpul somnurilor – atât la somnurile de zi, cât si la cel de noapte, întunericul ajută la producerea melatoninei, principalul hormon al somnului
sunetele albe – acestea estompează sunetele din exterior si devin mai târziu o asociere importantă de somn
înfășatul – senzația de ”îmbrățișare” pe care bebelușii au simțit-o in burtica mamei poate fi cel mai bine reprodusă prin înfășat – ferm, cu mâinile pe langă corp, piciorușele rămânând libere. Înfășatul este o soluție excelentă pentru reflexul Moro (tresărirea bruscă, ridicarea mâinilor, asemănătoare cu o cădere liberă).
️ieșitul afară, zilnic – un obicei care merită inițat de la naștere. Plimbările în aer liber au o multitudine de beneficii pentru bebeluși și pentru mame în același timp!
De asemenea, în primele 3 luni este important să nu avem așteptări nerealiste de la bebelușii noștri, somnul poate fi haotic, ciclurile de somn nu sunt încă dezvoltate.
Atât pentru ei, cât și pentru noi, mamele este o perioadă de acomodare, pe care merită sa o tratam cu mult calm, răbdare si iubire cât cuprinde!
Creștere frumoasă și armonioasă!